четвъртък, 3 септември 2015 г.

ШОПОВ (с. Мирково, Пирдопско)


Груйо Шопов = ?, жива 1876.
   Ι
Захари Гр. Шопов [*с. Мирково - Пирдопско, 1853 +май 1901], с прозв. Френктерзията /от това че е бил шивач/ и Макинаджията. Куриер на РК за Златишко и Софийско 1870-72 и на Георги Бенковски 1876. Съратник на В. Левски  1872. През Априлското въстание пренася и оръжие до с. Петрич и участва в сражение край с. Мирково 24  април 1876, за което е арестуван за 3 м. в Златица. Участва и в Сръбско-българската война - 13 рота, 2 п. Балкански полк.  След РТВ 1878 е секретар в Кюстендилската община = Теофания [*1856], жива 1901. Брак 1877.
1.1 Дарина З. Шопова [*Кюстендил, 1878]
1.2 Никола З. Шопов [*Кюстендил 1880]
1.3 Анастас З. Шопов [*Кюстендил 1882], в Кюстендил 1901
1.4 Тодорка З. Шопова [*Кюстендил, 1889], в Кюстендил 1901

3. Стефан Гр. Шопов, помощник на софийския митрополит 1872-83 Мелетий.

Сродници 
Недельо Иванов Николов [*Мирково, 1842 +1909], свещеник, учител и член на РК-Поибрене  - братовчед на Захари
Захари С. Шопов [*Мирково], учител 1868 в Мирково и спомощник /"Поучение" 1868/.

1 коментар:

  1. Родословието на Захарий Груев Шопов


    За направата на църквата в с. Мирково през 1834 г. идват от с. Врабча седем братя майстори дюлгери и една тяхна сестра. Те са били поканени заедно и с още няколко тяхни съграждани от дошлите по-рано в Мирково, майстори дюлгери – Шопите, които са също от с. Врабча. Струпването на много майстори-дюлгери е било продиктувано от късия срок, който турската власт е определяла за вдигането на църквата. След нейната направа едни напуснали селото, а други останали. Между заселилите се в Мирково е и бащата на Захарий Груев Шопов – Груйо Шопа, неговият брат Мильо и тяхната сестра, чието име не е достигнало до нас и тяхният брат или братовчед Данчо Мильов. Баща им се е казвал Георги. Заселили са се в горния край на българската махала, близо до границата с турската – под площад Хармана.

    Груйо е бил ерген и се оженил за дъщерята на Стефан Шопа - Вела
    Техни деца били:
    Георги – жена Иванка Везненкова. Известни под името Груйчови.
    Стефан – секретар на Владиката в София
    Захарий – куриер на Левски и Бенковски. Кръстен на вуйчо си Захарий
    Параскева – мъж Тано Щърков, дъщеря Рада – мъж Стамен Станишов
    Дона – мъж Иван Масльов, построил в Мирково през 1880 г. първата бирена фабрика в България. Те имали две деца, които починали при някяква епидемия /холера/, заедно с тях и майка им още преди Освобождението.

    В тяхния дом са запомнили, че била живяла жена с три деца, на която мъжа заминал за Цариград и вече не се завърнал. Тя продала своя дял от къщата и напуснала селото. Кога е станало това – не се знае.

    Мильо – жена Гина от Врабча. По време на Кримската война той бил мобилизиран и изпратен в Силистра да работи на укрепленията и не се е завърнал. Техните потомци са познати в селото, като Гинини.

    Тяхни деца са: Данчо, Димитър /опълченец/ и Ненка.

    Данчо Мильов – брат или братовчед? Гробищата са им на едно място.
    Негови деца: Георги, Димитър, Рада и Дана. Известни като Мильови.

    От върналите се братя един от тях, някъде близо до Солун, паднал от една маслина и се пребил.

    Стефан Шопа – дошъл в Мирково заедно с брат си Петко и Гьоре, сестра си Кана и тяхната снаха – вдовица околво 1800 г. Той имал две деца: Никола, Захари, Вела, Мария и Ненка – майка на поп Недельо Иванов. /учител/


    03. 01. 1995 г. Данните написа: Георги Пеев

    ОтговорИзтриване